ABD’nin Kıyamet Günü Uçağı: Mercury Uçakları

Amerika’nın “kıyamet günü” uçaklarını inceleyelim.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan belki de en stratejik ve en teknolojik uçaklarından biri olma özelliğine sahiptir. E-4B Nightwatch adı ile bilinen, Boeing markasının 747-200 tipi donanımlı Amerika Hava Kuvvetleri’nin uçağıdır. Bu gizemli uçağın diğer kuvvet uçaklarından farklı bir işlevi vardır. Görevi ; dünyada yaşanılması öngörülen olası bir nükleer savaş durumunda Amerika Birleşik Devletleri’nin savaşı yürütecek komuta kademesini taşıması ve korumasıdır. Bu görevinden ötürü “kıyamet uçağı” denilmektedir.

Mercury uçakları sadece bir araç olarak hizmet etmiyor. Öngörülen savaş senaryosuna bağlı olarak Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ve savaşı yönetecek komutanları taşıyacak şekilde üst düzey teknoloji ile donatılmıştır. Uçağın dış kısmı nükleer saldırılara karşı kalkan görevi görecek bir madde ile kaplanmıştır. Böylece nükleer silahların bu uçağa zarar vermesi engellenmiştir. Siber saldırılara karşı daha güvenli olması için analog sistemler kullanılmaktadır.

Yukarıdaki görselde de görüldüğü üzere uçağın iç dizaynı adeta bir savaş odası olarak gözümüze çarpıyor. Bu kadar teknik ve teknolojik bir düşüncenin ardından akıllara bu uçağın havada kalma süresi merak konusu oluyor. Bu iyi korumalı, son teknolojik uçağın havada yakıt ikmali yapmadan uçuş süresi tek yakıtla 35,4 saattir. Havada yakıt ikmali yaparak 1 hafta süresince uçuşuna ara vermeden havada kalabiliyor. Aynı anda 112 kişiyi taşıma kapasitesine sahiptir.

En son geçtiğimiz aylarda dönemin ABD Başkanı Donald Trump ve eşinin coronaviruse yakalandığı zaman Amerika semalarında uçuşları ile gündeme gelmişti. Yaptıkları bu uçuş ile düşman devletlere “Hala ayaktayız ve buradayız.” mesajı verilmiştir.

Bir cevap yazın