Azerbaycan ve Ermenistan Arasındaki Karabağ Sorunu

Karabağ’daki taarruzun son durumu

Son zamanlarda sıklıkla tartışmaların kızıştığı ve hareketililiğin arttığı Dağlık Karabağ bölgesinde askeri çatışmalar başladı. Daha önce Ermenistan İHA’larını düşürerek tacizleri engelleyen Azerbaycan, bu kez sivilleri hedef alan bombalamaya sessiz kalmadı ve orduya taarruz emri verdi. Başlatılan bu taarruz ile birlikte yıllarca işgal altında kalmış Karabağ’ın Azerbaycan topraklarında işgalsiz olması hedefleniyor.

Dünyadan Her İki Tarafa da Destek Geldi

İki ülke arasındaki bu gerilime diğer ülkeler de desteklerini belirterek dahil oldu. Türkiye’den kardeş ülkemize destek gecikmedi Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız.” ifadelerine yer verildi.

Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii de Can Azerbaycan’ın yanında olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz.
Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır. Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye’nin tam desteğine sahiptir.” diyerek yanında olduklarını belirtti.

Azerbaycan’a destek veren tek ülke Türkiye olmadı. Ukrayna, Pakistan, İsrail ve KKTC de Azerbaycan’ın yanında olduklarını açıkladı. Ermenistan’a destek veren ülke ise İran oldu. Kaynağı olmayan haberlere göre İran’ın sınıra silah ve ambulans yardımı yapıldığı belirtildi. Bazı kaynaklara göre Suriye’de yer alan Özgür Suriye Ordusu da Azerbaycan’a destek için yola çıktıkları iddia edildi.

TB2 Bayraktar’lar Göğsümüzü Kabarttı

Baykar Savunma tarafından geliştirilen Bayraktar İnsansız Hava Aracı sistemleri Azerbaycan ordusu tarafından taarruzda etkin olarak kullanıldı. Çatışmanın ilk saatlerinde Türkiye Bayraktar TB2’lerle Ermenistan’ın başkenti üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Uçuşu yapan İHAmızın adı “Cenah”. Anlamı ise savaşta olan ordunun iki kolu demektir.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermeni hedeflerine yönelik gerçekleştirdikleri saldırıları bir video ile yayınladı. Videoda Bayraktar TB2 SİHA ile hedefler imha edilmiştir. Daha sonra yapılan açıklamada Ermenistan’ a ait 18 Drone, 15 OSA HSS, 22 tank ve zırhlu araç, 8 topçu sistemi, 3 mühimmat deposunun imha edikdiğini ve 550 Ermeni askerinin öldüğünü veya yaralandığını duyurdu.

Azerbaycan Ordusu’na ait Bayraktar TB2 SİHA’lar, Ermenistan’a ait askeri araç ve mevzileri vurmaya devam ediyor

Azerbaycan kuvvetleri stratejik tepeleri ve sınırdaki kasabaları kontrol altına alarak ilerleyişini sürdürüyor. Bu haberler Azerbaycan halkı tarafından büyük sevinçle karşılandı. Devlet televizyonundan yapılan haberde spikerin gözyaşlarını tutamayarak haberi aktardığı görüntülendi.

Azerbaycan ve Türkiye dost değildir. Dostluk, birbirini sonradan tanıyanlar arasında kurulur. Bizler kardeşiz !

Bir cevap yazın