Balonlar

Gökyüzünün renkleri sıcak hava balonları…

Balonlar ısıtılmış bir hava ile veya havadan hafif gazlar kullanılarak uçma hareketini gerçekleştirebilen hava araçlarıdır.

İnsanların uçmaya olan merakı balonları ortaya çıkarmış ve ilk uçuşların gerçekleşmesini sağlamıştır. Henry Cavendish’in 1766 yılında hidrojeni bulması üzerine  Joseph Black’ın bu gazın hafif bir aracın içine doldurarak uçacağı fikrini ortaya attı. Bu fikir ve sıcak havanın soğuk havadan daha ağır olduğu fikri de bulununca Fransız Joseph Michel Montgolfier (1740-1810) ve Jacques Etienne Montgolfier (1745-1799) Kardeşler balonu buldular.

İlk Denemeler

5 Haziran 1783 tarihinde Annonay köyünde çapı 10,5 metre olan ipek ve keten bir torba sıcak hava ile dolduruldu. İnsanların yaptığı ilk balon denmesi 450 metre kadar yükselip 10 dakikada 2,5 km (1.5 mil) yol aldı. 19 Eylül 1783 yılında canlılarla (kuzu, ördek ve horoz) yapılan ilk uçuş gerçekleşti. 20 Kasım 1793 tarihinde de  Fransız fizikçi Jean François Pilatre de Rozier ve Marquis François Laurent d’Arlandes insanlı ilk balon uçuşu gerçekleşti.

Günümüzde Balonlar

Günümüzde balonlar yanmaz-yapışmaz dayanıklı kumaşlardan sepetler ise hasırdan örme olarak üretilir. Balonu havalandırmak için pilot “brülörü ateşler”, böylece balonun içindeki sıcaklık artar ve bu hava dışarıdaki havadan daha hafif olduğundan balon uçmaya başlar. Hava koşullarına bağlı olarak hafta içi 6000 feet ve hafta sonu 8000 feet yüksekliğe kadar çıkabilirler. Pilotlar havanın ısısını değiştirerek balonun yüksekliğini kontrol eder. Genel olarak balonlar rüzgar tarafından yönlendirilir.

Yerli hava balonlarımızın da üretilmesiyle birlikte ülkemizde turizm açısından büyük katkı sağlayan balon turizmi hız kesmeden faaliyetlerine devam etmektedir. Kapadokya, Pamukkale, Burdur Karamanlı, Eskişehir Frig Vadisi, Ahlat (Bitlis) balon turu gerçekleştirilen yerlerdir.

Bir cevap yazın