Genel Havacılık Faaliyetleri

Genel Havacılık Faaliyetleri nedir?

Genel Havacılık Faaliyetleri bireyler ve kamu kuruluşları tarafından farklı amaç ve faaliyetler kapsamında gerçekleştirilmesidir. Genel havacılık faaliyetleri ticari amaçla yapılabilir ticari bir kaygı olmaksızın toplum faydası gözetilerek de yapılabilmektedir.

Genel havacılık faaliyetlerini hava yolu taşımacılığından ayıran en temel özellik hava yolu taşımacılığının ticari bir amaç güdülerek yapmasıdır. Genel havacılık geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdürse de temel amacının ticari olmamasından kaynaklı olarak dar bir kapsamda faaliyet göstermektedir. Diğer bir deyişle genel havacılık faaliyetleri hava yolu taşımacılığına göre daha dar kapsamlıdır.

Genel havacılık faaliyetleri kendi içinde beş ana sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar;

  • İş amaçlı taşımacılık faaliyetleri
  • Kişisel ve sportif amaçlı taşımacılık faaliyetleri
  • Ticari ve endüstriyel amaçlı taşımacılık faaliyetleri
  • Uçuş eğitimi amaçlı taşımacılık faaliyetleri
  • Kamu kurumları tarafından yapılan taşımacılık faaliyetleri

İş Amaçlı Taşımacılık Faaliyetleri

İş insanlarının ticari amaçlı yaptıkları kişisel iş seyahatleri ve ticari işletmelerin iş insanlarına sundukları jet kiralama faaliyetlerini oluşturmaktadır.

Kişisel ve Sportif Amaçlı Taşımacılık Faaliyetleri

Sportif bir amacı olup dalış, paraşütle atlama gibi faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılan faaliyetleri kapsamaktadır.

Ticari ve Endüstriyel Amaçlı Taşımacılık Faaliyetleri

Geniş bir yelpazede faaliyet göstermekte ve bu alana yönelik talebin karşılanmasını amaçlamaktadır. Hava taksi, yük taşıma, havadan gözlem gibi faaliyetler kapsamı içinde bulunmaktadır.

Uçuş Eğitimi Amaçlı Taşımacılık Faaliyetleri

Hava araçlarının kullanımına yönelik yapılan eğitimleri kapsamaktadır.

Kamu Kurumları Tarafından Yapılan Taşımacılık Faaliyetleri

Devletin farklı birimleri tarafından yerine getirilen taşımacılık faaliyetidir. Tapu kadastro bünyesindeki hava araçları örnek olarak verilebilir.

Bir cevap yazın