Gökyüzünün renkleri uçurtmalar

Uçurtmaların tarihi

Uçurtma havadan ağır motorsuz bir hava aracıdır. Çeşitli geometrik şekillerde ya da balık, kuş, ejderha gibi hayvan simgeleri olmak üzere uçurtmalar yüzlerce tür ve çeşitte olabilir. İlk yapılış tarihi çok eskilere dayanan uçurtma M.Ö. 3000 yıllarında yapıldığı kabul görülmektedir.

Uçurtmanın ana vatanı Çin’dir. Hatta uçurtma başkenti olarak Çin’in Weifeng şehri kabul görmektedir. Çin’in yanı sıra farklı Uzakdoğu ülkelerinde ( Japonya, Taiwan ve Endonezya) çeşitli amaçlarla uçurtmalar kullanılmaktaydı. Yeni doğan bebeklerin üstünden kötü ruhları kovma, karada oturup dev balıkları havadan yakalama, hırsızların dev uçurtmalarla çatılara çıkıp hırsızlık yapma gibi pek çok işlevde kullanılmaktaydı.

Uçurtmalar en yaygın olarak dinsel bir tören olarak tarlalarda bolluk ve bereket olması için tanrılara yalvarmada ve savaşlarda kullanıldı. Savaşlarda haberleşme, düşmanı korkutma ve gövde gösterileri yapmak için en yaygın araç uçurtmalar oldu.

Marco Polo tarafından Malaya adalarından satın alınan bir uçurtma Avrupa’ya getirildi. Uçurtma kısa sürede Avrupalılar tarafından da çok sevildi ve hızla üretimine başlandı. Uçurtmalar burada hızlıca revize oldu ve çok çeşitli değişikliklere uğradı. Uçurtmalar çift ipli, dört ipli uçurulmak suretiyle havada şekiller çizen gösteri uçurtmaları haline dönüştürüldü.

Uçurtma her alanda o kadar çok kullanıldı ki Benjamin Franklin şimşeğin elektriksel yapısını uçurtma ile buldu. Guglielmo Marconi Atlas Okyanusunda yaptığı radyo yayınlarında antenini uçurtma yardımıyla yükseltti. 1906 yılında San  Francisco depreminde sonuçların fotoğraflanmasında ve  Niagara Şelalesi üzerindeki ilk köprünün halatlarının karşıdan karşıya geçirilmesinde yine uçurtma kullanıldı.

Bir cevap yazın