Hava Yolu Şirketlerinin Büyük Mücadelesi: Sigara Kullanımı

Uçuşlarda sigara kullanımı

Sigara ve tütün ürünleri insanların birçoğunun tiryaki olarak kullandığı gündelik yaşamda bertaraf edilemez görülen bir alışkanlık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günümüzde kapalı alanlardan sonra kafe, çay bahçesi, park ve sosyal alanlarda da yasaklanan sigara ve tütün ürünleri havacılıkta çok eski tarihlerde yasaklandı.

Her ne kadar yasak olsa dahi uçak kabininde ve tuvaletinde bu yasağı delme girişiminde bulunan yolcular ortaya çıktı. Uzun süreli uçuşlarda birçok yolcu uçak tuvaletlerinde kendine güvenerek sigara içme girişiminde bulundu.

Bu girişimin sonuçları yolculara ağır hesaplar doğurdu. Kimi hava yolu şirketi bu davranışı sergileyen yolcularını kara listeye alırken kimi hava yolu şirketi ise uçağın iniş yaptığı pistte polis nezaretinde yolcularını para cezası ile cezalandırdı.

Uçaklarda yoğun şekilde bulunan sigara içmek yasaktır ibareleri ve uyarı ışıkları olmasına rağmen kabin tuvaletlerinde küllük bulunmaktadır. Bu küllüklerin bulunma nedeni olası bir sigara içme girişimi olursa izmarit ve yanan sigarayı klozet ya da içerisinde tuvalet kâğıdı ve yanıcı herhangi bir insan atığının bulunduğu çöp kovasının içine atılmasını önlemek içindir. Zira 1983 yılında meydana gelen bir uçak kazasının arkasında küllük olmadığı için çöpe atılan bir sigara izmariti vardı.

Air Canada Havayolları’nın Dallas Montreal seferini yapan DC9 tipi yolcu uçağında bir yolcu tuvalette sigara içti. Sonrasında izmariti tuvalet kağıtlarının olduğu çöpe attı. Başlayan yangın sebebiyle pilotlar Cincinnati’deki Kentucky Havalimanı’na acil iniş yaptı.

Uçağın kokpiti de dahil olmak üzere çıkan yangın da 46 yolcu ve mürettebattan 21 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan bu olaydan sonra uçak üreticisi firmalar tuvaletlerine küllükleri yerleştirdi.

Her ne olursa olsun hala uçaklarda tütün mamullerini içmenin yasak olduğunu bildirir ve aksi halde sigara içmeye çalıştığınız taktirde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği 2 bin 124 TL para cezasını ödemek durumunda kalırsınız. Paranızdan da önemli olarak sağlığınız için tütün mamulleri tüketimine son vermelisiniz.

Bir cevap yazın