Havacılık Alfabesi

Havacılık alfabesini birlikte inceleyelim.

Havacılık alfabesi ya da pilot alfabesi olarak da bilinen alfabe, havacılık alanında iletişim kurmak için tasarlanan bir alfabedir. Tam olarak alfabe olmamakla birlikte İngilizce ve Latince kelimelerin harf karşılığında kullanılmasıyla oluşmuştur. Bu dillerdeki kelimeler harfler için kodlanarak yeni bir iletişim yolu ortaya çıkmıştır.

Bu kodlamalarla havayolu isimlerinin kısaltılmış halleri, havadayken telsizle iletişime geçildiğinde daha doğru bilgi akışı sağlanabilmesi için yapılmıştır. Farklı dillerdeki pilotların daha rahat iletişim kurması amaçlanmıştır. Bunun için de 1927 yılında çalışmalar yapılmıştır. Daha yoğun gerekli olduğu düşünülen zaman II. Dünya Savaşı dönemidir. Tam olarak 1956 yılında düzene girmiştir. 1930’lu yıllarda sadece iki harfli kodlama sistemi oluşturulmuş, 1940’lı yıllara gelindiğinde havalimanlarının sayısının artmasıyla halen de kullandığımız üç harfli kod sistemine geçilmiştir.

Alfabenin 26 harfine ortak kararlaştırılan kelimeler atandı. Alfabedeki harfleri kod kelimeleri ile değiştirir. Birden fazla kod sözcüğü kullanımında kelime kodlaması yöntemi kullanılır. Örneğin ; “fly” kelimesi için “Foxtrot-Lima-Yankee” kodlaması yapılır. Böylelikle iletişim hatasız devam eder.

Havacılığının yanı sıra denizcilikte de aynı alfabe kullanılır. Alfabenin kullanımındaki asıl amaç telsizle sağlanan iletişimin hatasız ve eksiksiz iletilmesi ve anlaşılır şekilde olmasıdır. Bunun gibi bir sistem hayati önem arzettiği için önemi büyüktür. Havacılık tarihindeki kazaların büyük bir kısmı insandan kaynaklı gerçekleşmiştir. Bu kazaların da ortaj nedeni iletişimsizlik, iletişim kopukluğu olmuştur. Havadayken pilotun kontrolör ile iletişim kuramaması ciddi bir sorundur.

1977 yılında Tenerife’deki felakette 583 kişi, 1995 yılında Amerikan Havayolları’nın kazasında 159 kişi, 2001 yılında Linate Havayolları’ndaki felakette ise 118 kişi yaşamını yitirmiştir. Bu felaketlerin bir daha yaşanmaması için her kazadan ders çıkarılmıştır.

Yapılan araştırmalarda havadaki emniyet için gerekli en önemli bulgunun iletişim olduğu belirtilmiştir. Daha emniyetli ve güvenli bir hava taşımacılığı için iletişimin geliştirilmesi gerektiğini düşünmüşlerdir.

Havacılık alfabesi kazaları önleyen çok önemli bir araç olduğu kadar havacılık şirketlerinin ve müşterilerinin işlerinin aksamaması için de önem arz etmektedir.

Bir cevap yazın