İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)

İzmir’in havalimanı Adnan Menderes Havaalanı’nı tanıyalım.

Adnan Menderes Havalimanı İzmir’de bulunan Türkiye için hem turistik hem de ihracat bakımından önemli olan uluslararası havalimanıdır. İzmir; Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı üçüncü ilidir. Hem bu yüzden hem de dönemsel turist yoğunluğundan ötürü yoğun hava trafiğine sahiptir. Konumu Menderes ve Gaziemir sınırları içinde bulunmaktadır. IATA kodu ADB’dir. İsmini bir dönem başbakanlık yapan Adnan Menderes’ten almıştır. Havaalanı; Devlet Hava Meydanları İşletmeciliği’ne bağlı ve Tav Airports tarafından işletilmektedir.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 2011 yılından itibaren hava trafik yoğunluğu bakımından ülkenin en yoğun dördüncü havalimanı olmuştur. 2019 yılı sonunda ise 12 milyondan fazla yolcu ve 84 bine yakın uçağa ev sahipliği yapmıştır. Bu rakamlarla ülkenin en işlek beşinci havalimanı olmuştur. 17 bin ton kargo taşıyarak, kargo trafiği bakımından en yoğun üçüncü havalimanı olmuştur. Sun Express havayolu şirketinin bağlantı merkezi Adnan Menderes Havalimanı’nda bulunmaktadır.

Havalimanı “Adnan Menderes” adını almadan önce Cumaovası Havalimanı olarak biliniyordu. Yetersizlikten dolayı buradaki uçuşlar bir süre Çiğli Havaalanına taşındı. Çiğli Havalimanı’nda bakım yapılırken Cumaovası Havalimanı’na taşınıyordu. Teknik sorunlardan ve yetersizliklerden dolayı burada büyük uçakların inişi ve gece uçuşu yapılamıyordu. Burada uçuşlar dışında önem arz eden bir yer daha vardı. Türkiye’nin ilk havacılık müzesi burada kurulmuştu. Daha sonra yenileme sırasında İstanbul’a taşındı.

Cumaovası Havalimanı dönemin hava trafiğine yeterli gelmediği için yeniden inşaa edilmesine karar verildi. Çevresindeki araziler alınarak daha büyük ve ihtayaca göre yenilendi. temeli 1984 yılının Mayıs ayında dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından atıldı. 17 Kasım 1987 yılında kullanıma hazır hale getirildi ve dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın katılımıyla açıldı. Uçuşlara başladığında İstanbul Atatürk Havaalanı’nın ardından en büyük ikinci havalimanı unvanına sahipti.

Artan ihtiyaçlarla 2012 yılında tekrardan havalimanının bir kısmında inşaat başladı. İç hat terminalinde yapılan bu yenileme 2014 yılında tamamlandı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 2020 yılında yapılan bir oylamayla  Airports Council International tarafından Avrupa’nın en iyi 5-15 milyon yolcuya hizmet veren havalimanlarından biri oldu.

İzmir’deki bu havaalanı her ne kadar güzel olaylarlara şahitlik etse de bazı kazalara da ev sahipliği etmiştir:

Bunlardan en bilineni ve can kaybı yaşananı 26 Ocak 1974 tarihinde İzmir Adnan Menderes – İstanbul Yeşilköy Havalimanı arasında yolcu taşımakta olan Türk Hava Yollar’na ait 301 sefer sayılı Fokker 28 tipi yolcu uçağı, kalkış sırasında pistten çıkmış ve kırıma uğramıştır. Bu kaza sonucunda uçakta bulunan 68 yolcudan 58’i ve mürettebattaki 5 görevliden 4’ü yaşamını yitirmiştir.

Bir cevap yazın