Jet lak, uzun süren yolculuklar sonrasında vücudun biyolojik saati ile seyahat edilen yerin saatinin birbirinden farklı olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Belirtileri

Farklı zaman dilimleri arasında seyahat eden kişide; aşırı yorgunluk, uykusuzluk, dikkatsizlik, sinir ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilir. En yaygın etki olarak karşımıza uyku sorunu çıkmaktadır.

Devinim bozukluğu

Yapılan araştırmalar sonucu batıdan doğuda doğru yapılan uçuşlarda, gündüz uçuşlarda jet lak riski artmaktadır. Ayrıca yaş arttıkça jet laktan etkilenme durumu daha da fazlalaşmaktadır. Buna sebep olan şey ise genç vücut değişikliklere kendini hemen adapte edebilirken yaşı geçkin olan vücutlarda bu durum tam tersidir. Vücudumuz biyolojik saati kendini 24 saate bir yenilemeye programlanmıştır. Bu devinim bozulduğu süreçte de jet lak problemiyle karşılaşılması kaçınılmaz bir son olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir tedavisi yok!

Jet lag her bünyeye aynı etkiyi göstermemektedir. Farklı saat dilimlerine yaptığınız yolculukta fizyolojik ve psikolojik özelliklerinize göre etkisi değişmektedir. Kişinin bünyesine göre kısa süreli veya uzun süreli olabilmektedir. Bu rahatsızlığın günümüzde herhangi bir tedavisi yoktur.

Jet Lak rahatsızlığını azaltacak önlemler

Jet lak etkisini en az seviyeye indirmek için bazı önemler alabilirsiniz. Bunlar;

  • Farklı saat dilimine yapacağınız yolculuklarda gideceğiniz yere göre biyolojik saatinizi bir hafta önceden değiştirmeye başlamak.
  • Seyahat süreniz iki günden az ise biyolojik saatinizi değiştirmeden yaşantınızı devam ettirmek.
  • Uçuştan önceki iki gün ve uçuş günü alkol almamak.
  • Uçuş öncesi ve uçuş günü kendinizi fazla yormamak.
  • Seyahat edeceğiniz bölgeye akşam vakitlerinden önce inmenizi sağlayacak uçuşları tercih etmek.
  • Önemli işler için yaptığınız seyahatlerde en az 1-2 gün önceden gidip biyolojik ritminizi düzenlemek.
  • Gittiğiniz bölgedeki gündüz vaktinde uyanık kalmak.

Bir cevap yazın