NAZİLERİN KORKULU RÜYASI:GECE CADILARI

Gece Cadıları 2. Dünya savaşı sırasında, sovyetler birliği kuvvetleri’ne bağlı, daha sonraları Taman Muhafızları 46. Gece Bombardıman Hava Alayı olarak adlandırılacak, 588. Gece Bombardıman Hava Alayının tüm kadın pilotlarına Almanlar tarafından takılan lakap.

Gece Cadıları 2. Dünya savaşı sırasında, sovyetler birliği kuvvetleri’ne bağlı, daha sonraları Taman Muhafızları 46. Gece Bombardıman Hava Alayı olarak adlandırılacak, 588. Gece Bombardıman Hava Alayının tüm kadın pilotlarına Almanlar tarafından takılan lakap.

Savaşın başında, kadınların fiilen savaşmasına izin verilmiyordu. Binbaşı Marina Raskova, konumunu ve Başbakan Josef Stalin ile olan şahsi ilişkilerini de kullanarak, kadınlardan müteşekkil savaşçı birliklerin kurulması için izin aldı. 8 Ekim 1941 tarihinde, aralarında 588. Hava Alayı’nın da bulunduğu, üç ayrı savaşçı kadın hava birliği kurulmasına dair bir karar vazedildi. Binbaşı Marina Raskova tarafından, ilk başlarda tamamıyla yirmili yaşlarda gönüllü kadınlardan oluşturulan ekibin başına Binbaşı Yevdokiya Berşanskaya getirildi.

Tamamı kadın pilotlardan oluşan filo fikri, diğer askerler tarafından ilk başlarda pek sıcak karşılanmamıştı. erkek meslektaşlarının çoğu onlara tepeden bakıyor ve saygı duymuyordu.Kadın pilotlara kullanılmış üniformalar, ayaklarına büyük gelen erkek postalları verilmiş ve erkek meslektaşlarının tamamının sahip olduğu basit ihtiyaçların (kalem, fener, cetvel vs.) ve teçhizatın tamamına da (telsiz, silah, radar gibi) sahip olamamışlardı.

Alayın gece bombardıman uçaklarının geliştirdiği bir saldırı tekniği vardı. Hedefe yaklaşıldığı zaman motor rölantide çalıştırılıyor, bombalar hedefe bu şekilde bırakılıyordu. Hedef üstündeki uçakların varlığına dair, Alman askerleri tarafından, havada hafif bir uğultudan başka emare hissedilmiyordu. Alman askerleri duydukları bu sesi, cadı süpürgesi sesine benzeterek, bu uçakların pilotlarına “Gece Cadıları” anlamına gelen “die Nacht hexen” ismini verdiler.Uçakların yük taşıma ve irtifa kabiliyetlerinin sınırlı olması sebebiyle, pilotlar 1944’e kadar paraşüt kullanmadan uçtular.

Gece Bombardıman Hava Alayı, Haziran 1942’de 4.hava savunma güçleri ordusu’nun parçası olarak Güney Cephesi’ne sürüldü. Alay, Şubat 1943’te, Muhafızlık unvanıyla taltif edildi ve 2.Beyaz Rusya Cephesi’nde savaşan, Ordu’ya bağlı 325. Gece Bombardıman Tümeni’ne bağlı olarak savaşa dahil oldu. Ekim 1943’ten itibaren “Taman Muhafızları Gece Bombardıman Hava Alayı” olarak anılmaya başlandı. Birlik, ismindeki “Taman” ibaresini, Taman Yarımadası’nda dahil olduğu 1943’teki “Novorossiysk-Taman” operasyonundan almaktadır.

Bir cevap yazın