Sırplar Amerikan Efsanesi F117’Yi Vurmayı Nasıl Başardı?

F117 Nighthawk hayalet savaş uçağı akıllara radarlara yakalanmama özelliği ile karışmış bir uçaktı peki ne oldu da Bosna Savaşı sırasında vuruldu ? Bu yazımızda öğreneceksiniz.

F-117’de o zaman RWR yani şu an hemen hemen tüm savaş uçaklarında bulunan radar ikaz alıcısı ve ekranı yoktu. F-117 vurulduğunda mobil radara 10 kilometre kadar yaklaşmıştı. Oysa ki o rotada radar olmaması gerekiyordu. Pilot RWR olmayınca radarı ve üzerine gelen radar güdümlü SAM füzesini fark edemedi ve rotada devam etti.

Adı geçen F117 Nighthawk savaş uçağı.

Radar Tuzağına Gelecek Olursak…

Bugün bile bir uçağın geçeceği saati tam rotayı biliyorsanız bir noktada karşılıklı radarları konumlandırıp uçak üzerinde yansımayı maksimize ederek görünür kılabilirsiniz.
Sırp ordusu bu tür bir radar tuzağı ile F117’yi düşürdü.

Tabii tüm bunların yanında bir de yağmur ve bomba kapaklarının açık olması etkenleri var bu iki etken F117’nin radarda görünmesi olayının gerçekleşmesi için yeterli zemini önemli ölçüde hazırladı.

Bu Etkenlerin Detaylarına İnecek Olursak…

O zamanki teknolojide sağanak yağmur uçağın görünürlüğünü artırıyordu ve o gece yağmur yağıyordu.
F117 Pilotu bomba kapaklarını çok erken açmıştı ve açılır açılmaz görülmüştü. Bugün de F-35 dahil bomba kapaklarını yani dış gövde üzerindeki silah yuvası kapaklarını açtıkları kısa sürede stealth özelliğini önemli ölçüde yitirirler. Dolayısı ile kapakları ancak kritik noktaya gelince açarlar. Rastgele önceden açmazlar.

Düşürülen F117’nin enkaz parçalarını inceleyen Sırp askerler.

Hayalet Uçakların Ne Kadar Efektif?

Aslında bu birazda Hayalet uçak teriminin yalnış anlaşılması ile alakalı. 10 Kilometre mesafeden bahsediliyor şu an bile mühimmat bırakmak için çok gereksiz bir yakınlık olan 10 kilometre mesafeden görülemeyecek uçak yoktur. Gelecekte de radarlara asla görünmeyecek bir uçak yapılması çok zor. Zaten görünmezlikte amaç anti-radar veya akıllı mühimmatları emniyetli mesafeden bırakacak kadar görülmemektir. F-35, F-22, J-20 veya B-2 gibi uçaklar da bunu başarır. Hayalet uçak hala hayalet yalnızca hayalet, görünmez veya sessiz uçak kavramı yüzeysel bir bakış açısı ile kafalara yerleşmiş bir kavram idi.

Bir cevap yazın