Uçaklar Neden Yakıt Boşaltır?

Uçaklar neden yakıt boşaltır ?


İngilizce tabiriyle “Fuel Dumping” yani yakıt boşaltımı olayı uçaklarda neden ve nasıl olur.
Eğer uçak kalkıştan kısa süre sonra herhangi acil bir acil durumla karşılaşırsa (yangın, sağlık, teknik) acil iniş yapmak zorunda kalır ve acil iniş yapmak için yakıt boşaltma prosedürünü uygulamalıdır.

Eğer uçak yakıt boşaltma işlemini yapmazsa belirlenen maksimum iniş ağırlığını aşar. Uçaklarda maksimum kalkış ağırlığı olduğu gibi maksimum iniş ağırlığı da vardır. Fakat çoğu uçakta, kalkış ağırlığı iniş ağırlığından fazla oluyor. Yakıt uçakta önemli bir ağırlığa sahiptir. Eğer uçak acil iniş yapacaksa ağırlığını azaltmak için atabileceği tek yük yakıttır. Bu sayede acil inişte yangın riski veya yapısal hasar riski azaltılıyor. 2010’da bir Airbus A380’in motorlarındaki patlama ve dump sistemi arızası yüzünden uçak maksimum iniş ağırlığından oldukça fazla bir yükle iniş yaptı. Olaydan sonra uçak ancak 18 ay sonra 135 milyon dolar harcanarak uçuşa tekrar başlayabildi.

Peki yakıt uçaktan nasıl atılır?
Uçakların yakıtı kanatlardaki depolarda bulunuyor. Dump sistemiyle kanatların ucundaki deliklerden gerekli durumlarda yakıt boşaltımı yapılabiliyor. Tabii ki pilotlar bu olayı kendi başlarına yapmıyor. Önce kuleye durumu bildiriyorlar. Kule onları nüfusun seyrek olduğu bir bölgeye ya da imkan varsa denizin üstüne gönderiyor ve yakıt boşaltma işlemini orada yaptırıyor. Uçaktan çıkan yakıt çoğu zaman havada buharlaşıyor ve sıvı halde yeryüzüne inmiyor. Buharlaşan yakıttaki kerosen insan sağlığına zarar vermiyor. Çoğu zaman da uçakta tıbbi ya da yangın durumunda yakıt boşaltma işlemi zaman harcadığı için uçaklar maksimum iniş ağırlığından daha fazla bir yükle indiği görülebiliyor.

Bir cevap yazın