YÜZYILIMIZIN OYUNCAKLARI:DRONE

Drone, 21. yüzyılın bir nevi uzaktan kumandalı arabaları. Yani uçan arabaları mı demeliyim ?. Bu yeni oyuncaklarımız hayatımıza 2000 yılların başlarında girdi sanılsa da 1800’lü yıllarda ilk temelleri atıldığını ilk öğrendiğimde şuan sizin verdiğiniz tepkiyi verdim; şaşkınlık.
1800’ün ilk çeyreğinde Nicola Tesla’nın bulduğu uzaktan kumanda ile başladı diyebiliriz. Elbette uçan bir cismi idare etmek üzere yapılmış bir buluş değildi bu. Ancak kullanıldığı birçok alandan biri de bu oldu. 
2000’li yılların başına kadar uzaktan kumandalı araçlar askeri alanlar için üretilmişti ancak şuan her sektörde kullanılıyor; eğlence, trafik, arama kurtarma bunlardan en bilindik olanları (tabi benim favorim eğlence ??). Tabi gündelik hayatımıza bu kadar çok yer edindiğinde tabikide hepimizin endişelendiği konular oluyor. Üzerinde kamera olan bi uçan cihazın penceremizden bizi izlemesi gerçekten hoş olmasa gerek. Ya da askeri konularda baya sıkıntı çıkartabilir. Tabi bunun için hukuki kurallar ve cezalarda oluşturuldu.
Türkiye’de drone kullanım kurallarını belirleyen kurum Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM).Satın alınan drone 500 gramdan hafifse kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. 500 gramdan ağır olan drone’ların ise mutlaka SHGM’ye kayıt ettirilmesi gerekiyor. 2016 yılının başında yürürlüğe giren İnsansız Hava Araçları-İHA mevzuatı gereği, 25 kilogramın üzerindeki tüm drone’lar için kullanıcıların 12 saatlik eğitimlerini tamamlayarak, drone ehliyeti alması gerekiyor.
Tabi böyle bir gelişme içindeyken farklı özellikteki droneları bulmak mümkün. Benim favorim şu elinizle komut verebildiğiniz olanlar(hayranlık duyarak izliyorum videolarını). Tabi bunun yanında yüz mimikleri ile komut verilen ve ses ile komut verilebilenlerde mevcut.


Elinizle komut verilen dronelerden biraz bahsedeyim. En çok dikkatimi çeken bu dronelar özellikle video oyunları oynayanların ve bilim kurgu filmleri izleyenlerin direk akıllarına gelecek bi icat. Tabi her türlü koşulu düşünerek ses ve mimik kullanarak komutlandırılan droneları es geçmeyelim. Askeri ve güvenlik sektöründe fazlasıyla yardımcı olacağa benziyor. Tabi bu kadar gündelik hayatımıza giren bu araçların yaşlı yada engelli insanlara da yardımcı olacağı göz önünde bulundurulursa çok yararlı icatlar olacağı kesin.

Bir cevap yazın