Uçaklarda Neden Tat Değişikliği Yaşanır ?

Uçak yolculuğumuz esnasında havada yaşadığımız tat alamama sorununu ele alıyoruz.

Uçaklarda normal tükettiğimiz yiyeceklerin aksine her şey en taze ve en iyi malzemelerden yapılır. Bu hava yolu şirketlerinde çok önem arz etmektedir. Şirketler yolcularına uçuş esnasında dünyanın en iyi aşçılarından en iyi yemekleri sunarlar. Bu durum tüm şirketler için zorunlu bir hizmettir. Peki nasıl oluyor da havadaki yolculuklarımızda tükettiğimiz yiyecek ve içecekler daha tatsız, tuzsuz ve kuru geliyor ?

Yolculuk esnasında 10 bin metre yükseklikte uçuyoruz. Bu durumda da hem bulunduğumuz yükseklik hem de ortam değişmiş oluyor. Uçuş esnasında sürekli değişen hava basıncı ve nem oranı insan vücudunu etkiliyor. Özellikle 5 duyu organımızdan tat alma ve koku alma duyularımız körleşiyor. Gelin bu değişimleri daha detaylı ele alalım.

Uçuş sırasında uçak yükseldikçe nem oranı bize tat kaybı yaşatacak kadar azalıyor. Bu ortalama bir azalma veya cihazlarla normale döndürecek bir azalma olmuyor. 10 bin metrede uçarken uçaktaki nem oranı bir çöle kıyasla daha kuru oluyor. Bu da bizim koku alma duyumuzu etkiliyor. Burnumuzun içinde bulunan ve koku almamızı sağlayan sıvının buharlaşması ile kuruluk hissini bir süre giderebiliyoruz. Ortamdaki nem oranının azalması ile burnumuzda oluşan kuruluk bizim koku almamızı engelliyor. Bu durumun uzaması burnumuzun tıkanmasına da neden oluyor.

Bu alanda uzman profesörler tat alma duyumuzun %80’inin koku alma duyumuzla ilgili olduğu görüşündeler. 10 bin metre yükseklikte koku alma duyumuzun azalması tat almamızın da azalmasına neden oluyor.

Havada iken duyularımıza etki eden bir diğer etken de basınç. Uçakta ani basınç değişimlerinin yaşanması da tat alma duyumuzu etkiliyor. Uçuş esnasında yediğimiz tatlı, tuzlu ve acı tatları daha yumuşak ve hafif olarak algılıyoruz. Bu nedenle yemeği hazırlayan aşçılar yemeklere daha fazla tuz, şeker ve baharat kullanıyor. Bu kullanımla yolcuların uçakta yedikleri yemekleri daha iyi hissetmesi amaçlanmıştır.

Tüm bunların yanında insanların psikolojisi de duyularına karşı önemli bir etken oluyor. Yolcular motorun çalışması ile meydana gelen gürültüden rahatsız oluyor. Bu durumda da tat ve koku duyularında azalma meydana geliyor. Bazı havayolu şirketleri yolcularına bu durumdan rahatsız olmamaları için farklı alternatifler sunuyor. Yolcuların bu esnada sesi duymamaları için kulaklık dağıtılarak müzik dinletiliyor ya da TV seyretme imkanı sağlanıyor.

Tüm bunların yanında yolcuların yemekten daha fazla keyif alması ve uçuşun verdiği psikolojik baskıdan kurtarmak için plastik çatal bıçak sunumu yerine çelik çatal bıçak ve porselen tabaklarda servis getiriliyor.

Havada yaşanılan bu duyu değişikliği insan vücudunda kalıcı bir etki bırakmıyor. Uçuş sonunda eski duyu hissiyatınıza kavuşuyorsunuz. Tat ve koku kaybı yaşamamak için uçuşlardan önce burun spreyi tercih edilebilir. Böylelikle uçuşta etki eden faktörlerden en az şekilde etkilenirsiniz. Bu burun spreylerini bazı hava yolu şirketleri uçuştan önce yolcularına dağıtabiliyor. Çünkü bazı kişilerde ani basınç değişimleri daha fazla etki ediyor. Burun tıkanmasının yanında baş ağrısı ve baş dönmesi gibi durumlar da yaşanabiliyor. Bunun için bazı hava yolu şirketleri uçuş yolculuğunun daha kaliteli geçmesi için burun nemlendirici spreyler dağıtıyor.

Bir cevap yazın